Karije zmes viacerých druhov ostrého korenia a používa sa ako základ na prípravu rôznych jedál. Základom je kvalitné čili. Vyrobiť si vlastnú čerstvú zmes kari vo forme zelenej, žltej, či červenej pasty môže aj doma.
Na prípravu zelenej kari pasty potrebujete dve lyžice sušených pomletých zelených čili papričiek, dve lyžičky pomletého sušeného cesnaku, na drobno nakrájanú polovicu stredne veľkej šalotky, dve lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru, dve lyžičky mletej rímskej rasce, lyžičku mletého koriandra.
Na panvici s hrubým dnom rozpustite dve až tri lyžice ghee masla, použiť môžete aj olivový olej, postupne pridajte všetky koreniny, začnite však šalotkou a premiešajte ich. Nechajte zohriať asi minútu, dávajte pozor, aby sa zmes korenia nepripálila. Pridajte päť lyžíc vody a kúsok citrónovej trávy, nechajte dve minúty za stáleho miešania na miernom ohni pobublávať, pridajte lyžičku soli. Odstavte z plameňa, vyberte citrónovú trávu, premiešajte a nechajte zmes vychladnúť.
Rovnaký postup zvoľte aj na prípravu žltej kari pasty. Potrebné je však namiešať inú zmes korenín z pomletých sušených žltých čili papričky, nadrobno nasekanej čerstvej šalotky, sušeného cesnaku, čerstvého nastrúhaného zázvor, mletej rímskej rasce, mletého koriandru, mletého muškátového orechu, mletej škorice a mletej kurkumu, tej dajte aspoň tri lyžičky a nezabudnite na citrónovú trávu.
Červená kari pasta sa dá pripraviť zo zmesi sušených pomletých červených čili papričiek, sušeného cesnaku, na drobno posekanej čerstvej šalotky, nastrúhaného čerstvého zázvoru, mletého koriandru, mletej rímskej rasce, citrónovej trávy a šťavy z polovice limetky a samozrejme soli.
Kari pasty sa ďalej používajú pri tepelných úpravách ázijských jedál z mäsa, zeleniny a aj do polievok. V sklenených uzatvorených pohároch vydrží pasta v chladničke týždeň až desať dní.