Jalapeño najznámejšia čili paprička

Jalapeño je jeden z mnohých druhov čili papričky. Ten najobľúbenejší. Pochádza z Mexika. Názov má podľa mesta Veracrus Japala. Jalapeños má malé päť až osem centimetrové plody. Tieto papriky obsahujú látku kaspicín a práve tá stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a spôsobuje pálenie. Ich pálivosť dosahuje 2500 až 6000 Scovilleho jednotiek.

jalapeno cili papricka

Jalapeño sa dá využiť pri príprave najmä mexických pokrmov ale aj v klasickej slovenskej kuchyni na prípravu gulášov, či polievok. Červené plody sa sušia, drvia a melú alebo udia. Zelené sa zase nakladajú do sladkokyslého nálevu.

Rastlina je asi 60 centimetrov vysoká, jej biele kvety súsamoopelivé a listy má úzke vajcovitého tvaru do špičky s dlhou stopkou. Plody dozrievajú z tmavozelenej do lesklej červenej farby.

V teplých krajinách sa dá pestovať vonku, u nás sa odporúča pestovanie v skleníkoch. Potrebuje štedrú zálievku. Semená je potrebné skladovať v tme, suchu a nie pri extrémnom teple, sadia sa ešte pred jarou, na konci februára. Ideálna je špeciálna zemina, substrát na čili, dá sa kúpiť v každom väčšom zahradníctve. Semená stačí prikryť iba tenkou vrstvou. Ideálna teplota na pestovanie je okolo 25 stupňov. Zemina musí byť vlhká. Rastlina potrebuje veľa slnka a pravidelnú zálievku. S hnojením to netreba preháňať.