Najpálivejšie sú malé čili papričky

Čili je exotická paprika, rastie najmä v Indii, Čine, Mexiku aj vo Vietname. Malé plody majú veľmi výraznú vôňu a vďaka kaspícu pálivú chuť. Čili však obsahuje aj vitamín C, vitamín B1, vitamín B2 a Betakarotén.

Scovilleho stupnica meria pálivosť paprík a čili papričiek. Meno nesie po americkom chemikovi  Wilbur L. Scoviellovi. Roztok z paprík, cukru a vody sa riedi vodou a skúšajú ho ochutnávači, až kým nezmizne pálivosť. Šesťnásť Scovilleho jednotiek zodpovedá množstvu kapsaicínu zriedeného v pomere jedna k miliónu.

Jedna z najpálivejších papričiek habareno má 300 000 a viac SHU. Vyšľachtené papriky Trinidad Moruga Scorpion majú  až 2,009,231 SHU. Rekordérom je Carolina Reaper s 2,2 milióna SHU, je to najštipľavejšia paprika. Odroda čili Pimento pochádza zo Surinamu a šťavnaté červené plody majú nízku pálivosť. Je to 0 až 500 SHU. Sú tak veľmi obľúbené.

Čili podporuje chuť do jedla, podporuje trávenie a pôsobí aj ako afrodiziakum, keďže sa pri konzumácii v tele uvoľňuje endorfín. Popužívá sa teda do potravinových doplnkov na podporu erekcie. Obvykle ako extrakt z papričky do tabletky na erekciu. Má tiež antibakteriálne a antioxidačné účinky.

Čili môže spôsobiť problémy v čreve. Kapsaicín totiž môže pôsobiť ako preháňadlo. Je veľmi dráždivý na žalúdok a môže spôsobiť až zápal žalúdka, žalúdočné vredy i kolitídu.

Rozpustný je v alkohole aj mlieku.

Čili papričky sa pri varení používajú čerstvé, sušené v celku, alebo aj mleté, či drvené. Dajú sa tiež marinovať, zavárať i piecť.